Przepisy na mleczne dania dla dzieci

Mleczne pyszności. Smakowite, apetyczne, takie, które polubi każdy maluch. Kubek ciepłego mleka z kożuchem niech pozostanie tylko w złych wspomnieniach.

 

Zalety mleka
Na początek kilka argumentów dla niezdecydowanych lub wątpiących rodziców. Późną jesienią mleko zawiera 3-4 razy więcej witaminy A i C niż wiosną. Są w nim też duże ilości witaminy B1, B2. Ma trzy rodzaje białek koniecznych w okresie szybkiego wzrostu i rozwoju organizmu. Ponad 50% soli mineralnych zawartych w mleku stanowią związki wapnia i fosforu niezbędnych do budowy kości. Jeśli wasze dziecko nie lubi mleka, wykorzystajcie Drogie mamy poniższe przepisy 🙂

 

Malinowa Pianka – od 3. roku życia
2,5 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
pół szklanki cukru
pół szklanki malin (mogą być mrożone)
2-3 łyżki żelatyny
Żelatynę namoczcie w kubku, w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody i rozpuście, wstawiając kubek do garnka z gotującą się wodą, ostudźcie. Mleko zmiksujcie z cukrem i malinami, dodając letnią żelatynę, wymieszajcie i poczekajcie, aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą masę ubijcie mikserem, używając trzepaczek do bicia piany. Wlejcie do szklanych pucharków, ostudźcie w lodówce.
Rada: zamiast malin możecie użyć truskawek. Deser ozdóbcie świeżymi listkami mięty.

Twarożek z kminkiem (bez soli i kminku) – od 11. miesiąca
litr kwaśnego mleka
litr słodkiego mleka
pół łyżeczki kminku
sól morska do smaku
słodkie mleko wlejcie do garnka o pojemności ok. 3 litrów, zagotujcie. Gdy zacznie podnosić się do góry, wlejcie do niego kwaśne mleko, delikatnie wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na ok. 3-4 godziny. Następnie przelejcie zawartość garnka przez gęsto sitko, odczekajcie 2 godziny, aż wycieknie prawie cala serwatka ( możecie ją zbierać i dodać do zupy). Przełóżcie twarożek do miski, wymieszajcie ze sparzonym kminkiem i solą.
Rada: żeby mleko się zsiadło ( pasteryzowane) o temperaturze pokojowej wymieszajcie z łyżką kwaśnej śmietany. Mleko powinno być dobrego gatunku, możecie użyć np. mikrofiltrowanego (tzw. zimne mleko).

Zapiekane ziemniaki – od 2. roku życia
ok. 1 kg ziemniaków średniej wielkości
ząbek czosnku
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
sól morska do smaku
ziemniaki dokładnie umyjcie, cienko obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne przetrzyjcie rozkrojonym ząbkiem czosnku, wysmarujcie grubo masłem, układajcie plasterki ziemniaków tak, by na siebie zachodziły, leciutko posólcie, zalejcie mlekiem, polejcie po wierchu śmietaną. Pieczcie około 1 godziny 1 180 stopniach.
Rada: porcja takich zmienników plus surówka np. z pomidorów to dobre danie na kolację. Jeśli będziecie przygotowywać danie dla przedszkolaka to na 10 minut przed końcem pieczenia możecie posypać ziemniaki żółtym serem. Nie zapiekajcie sera zbyt długo, bo stanie się niesmaczny, twardy i ciężkostrawny.

Lane kluski na mleku – od 11. miesiąca
jajko
2 łyżki maki
2,5 szklanki mleka
sól morska do smaku
wysypcie do kubku mąkę, dodajcie jajko i wymieszajcie na jednolitą, pozbawioną grudek masę o gęstości śmietany. Takie cisto wlewajcie cienkim strumyczkiem na gotujące się mleko, by tworzyły się kluseczki. Odsuwajcie je na bok, lecz nie mieszajcie mleka z ciastem, bo zrobi się nieapetyczna ciapka.
Rada: To troszkę zapomniane, ale bardzo smaczne danie, które od czasu do czasu warto podać maluchowi.

Budyń z śliwkami – od 11. miesiąca
3 szklanki mleka
niepełna szklanka ryżu na rizotto
łyżeczka wanilii ( ostrym nożykiem wyskrobcie ziarenka ze środka strąka)
2 jajka
½ kg śliwek
2 łyżki cukru
2 łyżki masła do wysmarowania formy
łyżka przesianej bułki tartej
Umyjcie ryż i go odcedźcie. Zagotujcie mleko, wsypcie ryż, gotujcie na małym ogniu, aż się rozklei (ok. 30 minut). Śliwki umyjcie, przekrójcie na pół, usuńcie pestki. Zmiksujcie jajka z cukrem ( najlepiej brązowym) i wanilia, wymieszajcie z dokładnie wystudzonym ryżem. Polowe masy przełóżcie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania. Ułóżcie na niej śliwki, potem znów warstwę ryżu i śliwki. Zapiekajcie w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut. Upieczony, jeszcze ciepły budyń wyjmijcie z formy, odwracając ja do góry dnem. Ubierzcie ćwiartkami surowych śliwek. Podawajcie ciepły, pokrojony jak tort.

Rada: Jeżeli ryżowy budyń ma być dla niemowląt, sprawdźcie, czy skórki śliwek nie są zbyt twarde i w razie czego usuńcie je. Możecie podać deser polany słodką śmietanką.

Aneta Strelau, dietetyk

 

Autor tekstu : Aneta Strelau, dietetyk