Odżywianie dziecka w wieku przedszkolnym

Czego w dzieci w wieku 4-6 lat potrzebuje do prawidłowego rozwoju? Dzieci w tym wieku to przysłowiowe “żywe srebro” – rozpiera je energia, szybko rosną i wiele się uczą, często zaczynają także swoją przygodę z przedszkolem. Dlatego obecnie przyjmuje się, że dziecko cztero-, pięcio-, sześcioletnie powinno otrzymywać dziennie około 1400-1700kcla.

Rozkład energii na poszczególne posiłki w ciągu doby w zależności od ich liczby powinien wyglądać następująco:

Przy czterech posiłkach dziennie:
o Śniadanie 25% energii – około 400kcal
o Obiad 35% energii- 630kcal
o Podwieczorek 15% energii – 270kcla
o Kolacja 25% energii – 400kcal

Przy pięciu posiłkach dziennie:
o Śniadanie 25% energii – 400 kcal
o Drugie śniadanie 10% energii – 180kcal
o Obiad 30% energii – 540 kcal
o Podwieczorek 10% energii – 180 kcal
o Kolacja 25% energii – 400kcal

 

Dzieciom w wieku przedszkolnym nie powinniśmy podawać tłuszczów utwardzanych (tłuszczów smażalniczych, margaryny twardej). Z umiarem powinniśmy stosować masło i oleje roślinne, śmietanę. Musimy pamiętać, że połowa potrzebnego dziecku tłuszczu znajduje się w produktach zwierzęcych. Węglowodany powinny pochodzić z wyrobów zbożowych. Należy pamiętać, by uzupełniać je warzywami i owocami.

Żywienie czerto i pięciolatka oraz sześciolatka powinno być oparte na różnorodnych produktach spożywczych. My jako rodzice powinniśmy nauczyć nasze pociechy zasad właściwego żywienia. Gdy zostaną one zaakceptowane przez nasze przedszkolaki, zewnętrzne, często niekorzystne czynniki środowiskowe nie będą już miały na dziecko dużego wpływu.

Wczesne wpojenie zdrowotnych nawyków dietetycznych będzie także pozwalać dziecku na dokonywanie właściwych wyborów pod nieobecność nas rodziców.

W diecie dwa lub trzy razy dziennie powinno się znaleźć mleko albo jego przetwory, co wystarczy do pokrycia zapotrzebowania na wapń.

Drób, ryby, mięso, jaja i suszone owoce dostarczają białka i żelaza. Powinniśmy je podawać trzy lub cztery razy w tygodniu. Produkty zbożowe, w tym płatki śniadaniowe o niskiej zawartości cukru, są doskonałym źródłem energii, żelaza oraz witamin. Surowe jarzyny i owoce powinny być podawane przynajmniej do trzech posiłków dziennie lub jako dodatkowe, odrębne danie.

Aneta Strelau
Mama Adasia i Wojtusia, dyplomowany dietetyk

Autor tekstu : Aneta Strelau