Najczęstsze błędy w karmieniu dziecka

Przywykło się mówić, że nadwaga to choroba genetyczna i dlatego tak trudno z nią walczyć. Prawda tymczasem jest inna, maluch nie dziedziczy otyłości po przodkach, a najwyżej tylko predyspozycje do niej. Aby zatem być grubym, musi na to zapracować. Oto podstawowe błędy rodziców, które mogą spowodować u malca nadwagę.

  • Karmienie non stop

Wydaje ci się, że twój malec za mało zjadł na śniadanie? Biegasz więc za nim po całym pokoju, podsuwając jeszcze łyżeczkę kaszki albo kawałek banana. Wreszcie sadzasz malca przed telewizorem. Zajęty oglądaniem bajki lub reklam, przestaje protestować i daje się nakarmić. W ten sposób jednak zaburzasz dobrze u niego funkcjonujące mechanizmy głodu i sytości. Maluszek nie nauczy się kojarzyć posiłku ze stołem i konkretną porą, a raczej z oglądaniem telewizji. Przyzwyczai się do ciągłego podjadania. A to jedna z przyczyn powstania otyłości.

  • Podawanie dwóch obiadków

Choć dziecko już w przedszkolu zjada obiad, często po powrocie do domu dostaje drugi. Większość dorosłych je dopiero po powrocie z pracy, do stołu zostają więc zaproszone także maluchy. W ten sposób mały żołądek szybko się przyzwyczaja do większej ilości głównych posiłków. A późnym wieczorem przychodzi czas na kolację, na którą maluch zjada kanapkę, serek.

  • Nagradzanie słodyczami

Maluch stłukł sobie kolanko, a ty na pocieszenie kupujesz mu batonika. W przedszkolu miał niezbyt udany dzień – dostaje lizaczka. Na spacerze prosi cię o cukrową watę i lody, a ty nie potrafisz mu odmówić. Ciocie na urodziny przynoszą w prezencie czekoladkę i cukierki. Tymczasem smakołyki nie powinny być nagrodą, zadośćuczynieniem lub prezentem, bo maluch wtedy nabiera przekonania, że są czymś wyjątkowym i atrakcyjnym. Pamiętaj, że słodycze są bardzo kaloryczne. Batonik typu LION to ponad 200 kalorii.

  • Kolacja o zbyt późnej porze

Jedząc kolacje nawet o 20.00, masz jeszcze czas na jej strawienie. Ale twój maluch kładzie się do łóżeczka wcześniej, więc zasypia z wypełnionym żołądkiem. To powoduje, ze w jego organizmie szybciej odkłada się  tkanka tłuszczowa. Podawaj dziecku kolację najpóźniej o 19.00. Jeśli potem jest głodne, daj mu owoc lub naturalny Jogurt.

  • Za dużo smażonych potraw

Dzieci bardzo lubią smażone kotleciki czy rybkę, ale z ich podawaniem musisz być ostrożna. Potrawy smażone są bowiem bardziej ciężkostrawne od gotowanych i mają nawet dwa razy więcej kalorii. Tłuszcz,  na którym się smażą, wsiąka bowiem w potrawę. Warto więc podawać malcowi dania bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne, np. gotowane pulpeciki zamiast kotleta mielonego czy schabowego, pieczoną rybę zamiast takiej z patelni.

  • Za mało warzyw i owoców

Są mało kaloryczne, dlatego maluszek może je jeść praktycznie do woli. Szczególnie warzywa, z owocami trzeba uważać, ponieważ zawierają sporo cukru. Warzywa i owoce wspomagają trawienie, wypełniają żołądek, zawierają dużo pożytecznego błonnika oraz mnóstwo wartościowych witamin i minerałów. Malec powinien zjeść każdego dnia 3- 4 porcji warzyw i 2-3 owoców. Owoce mogą być wspaniały deserem.

  • Brak ruchu

Dziecko naturalną potrzebę, by biegać, wspinać się na drabinki, jeździć na rowerku. Ale bardzo lubi też… oglądać telewizję i siedzieć przy komputerze. Problem pojawia się wtedy, gdy w ten sposób spędza kilka godzin dziennie, zamiast grać w piłkę czy biegać po podwórku. Energia z pokarmów nie zostanie wówczas w pełni wykorzystana i odłoży się w postaci tłuszczu. Dlatego koniecznie zadbaj, by maluszek dużo się ruszał. Chodźcie na spacer, na rower, hulajnogę, rolki. I pamiętaj, ze dla malca najbardziej atrakcyjny jest sport, który może uprawić z rodzicami.

Przykładowe menu  dla dzieci wieku 3- 4 lata

Śniadanie – ok. 363 kcal

Zupa mleczna:

Mleko 2 %                                                                          350 g  (1 ¾ szklanki)

Musli z owocami suszonymi                                          30g

Pieczywo pełnoziarniste                                                 30g

Masło                                                                                       5g

Pomidor                                                                                100g ( 1 mały)

Herbata bez cukru                                                            250g

 

II śniadanie –  ok. 231 kcal

Kanapka z piersią indyka i ogórkiem:

Pieczywo razowe                                                              60 g ( 2 kromki)

Masło                                                                                       10g

Szynka z piersi  drobiowa                                                15g

Ogórek                                                                                    100g

Jabłko                                                                                      150g

Woda                                                                                       250g

 

Obiad – ok. 450 kcal

Ryż gotowany na sypko                                                      60g

Porcja chudego mięsa bez panierki                             100g

(indyk w potrawce)

Brokuły gotowane:

Brokuły                                                                                   150g

Masło                                                                                          7g

Sałata :

Sałata                                                                                  40g (ok. 10 listków)

Olej rzepakowy                                                                        7g

Kefir 2%                                                                                   200g

 

Podwieczorek – ok. 100 kcal

Jogurt naturalny  1,5 % z truskawkami                      150g ( 1 opakowanie)

 

Kolacja – ok. 250 kcal

Kanapka  z serem białym:

Chleb żytni                                                                            30 g ( 1 kromka)

Masło                                                                                          5g

Ser twarogowy chudy                                                      30 g ( 1 plaster)

Sałatka :

Fasola mung                                                                           30 g

Kiełki                                                                                         10g

Marchewka – starta                                                           50 g ( 1 mała )

Por                                                                                              20g

Kukurydza konserwowa                                                   30g

Oliwa z oliwek                                                                        7g

Herbata bez cukru                                                              250g

 

Aneta Strelau, dietetyk
www.strelau.pl 

Przeczytaj także:

Sezonowe owoce – skarbnica witamin

Dieta zapobiegająca nowotworom

Produkty Bio. Żywność ekologiczna na talerzu

Żywienie małego sportowca

Aneta Strelau

Aneta Strelau

Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wspomaga osoby potrzebujące pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety dla osób borykających się z nadwagą, niedowagą czy chorobami dieto-zależnymi. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl