Książka kucharska dla maluchów i niemowląt. Recenzja

Książka kucharska dla maluchów i niemowląt

Smacznie, zdrowo, apetycznie. Tak właśnie może być w kuchni każdego rodzica dzięki rozmaitym inspiracjom kulinarnym. „Książka kucharska dla maluchów i niemowląt” to ponad 100 przepisów na potrawy dla najmłodszych, ale skorzystać z nich może cała rodzina.

Oprócz przepisów kucharskich, znajdziemy w książce informacje i porady na temat prawidłowego żywienia i zdrowych nawyków. Dowiemy się, na co zwracać uwagę przygotowując posiłki, co jest ważne dla rozwoju dziecka, a czego lepiej się w kuchni wystrzegać. Książkę napisała specjalistka z zakresu wychowywania i żywienia dzieci. Jej praktyczne wskazówki okazały się przydatne wielu rodzicom, między innym takim gwiazdom, jak Kate Winslet.

Poradnik podzielony jest na kilka rozdziałów, m.in. “zupy”, “obiady”, “podwieczorki”, “smakołyki”, “warzywa i dodatki” oraz “desery”. W rozdziale o zupach znajdziemy m.in. przepisy na wywary, a w rozdziale na temat obiadów autorka podkreśla, jak ważną rolę odgrywa w ciągu dnia ten posiłek. Znajdziemy tutaj wiele ciekawych inspiracji i pomysłów. Co ważne, przepisy nie są skomplikowane, a pozwalają skomponować nie tylko zdrowe, ale też smaczne, kolorowe i przykuwające wzrok, ładnie wyglądające posiłki. Wsparcie znajdą tutaj rodzice niejadków, nietolerujących warzyw.

Większość zaproponowanych potraw nadaje się do zamrożenia. Przy każdej opisywanej potrawie znajduje się informacja, czy nadaje się ona do mrożenia. Są też wskazówki dotyczące rozmrażania, a jeden z rozdziałów mówi o gotowaniu partiami, przygotowywaniu z wyprzedzeniem jedzenia, tworzeniu większych porcji. Do przepisów dołączone są informacje – od jakiego wieku można spożywać daną potrawę, jaka jest objętość posiłku, itp. Znajdziemy też tutaj pomysły na przyjęcia, np. urodzinowe.

Dorsz z sosem serowym i brokułami, krem z kurczaka i kukurydzy, makaron po neaopolitańsku, marchewki w miodzie, jabłka w śnieżnej kołderce – to tylko wybrane propozycje z książki kucharskiej. Wprowadzają dziecko w świat rozmaitych smaków i zapachów i zapraszają całą rodzinę do wspólnego celebrowania posiłków i spędzanego razem czasu.

Książka ma bardzo praktyczny format, treść jest przejrzysta i konkretna, a przykłady zróżnicowane. Polecam rodzicom, którzy już mają doświadczenia kulinarne i doskonale wiedzą, jak należy żywić małe dzieci oraz rodzicom, którzy dopiero uczą się, wprowadzają lub zmieniają swoje nawyki żywieniowe i chcą pokazać dziecku, że można jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie.

Książka kucharska dla maluchów i niemowląt
Gina Ford,
Format 168×186 mm
Stron 192
Więcej informacji: Wydawnictwo Esprit 2016

Zobacz inne recenzje książek dla rodziców, pisane przez mamy!

Katarzyna Klimek-Michno

Katarzyna Klimek-Michno

Słowo pisane to jej pasja. Ma doświadczenie w pracy w mediach i w branży marketingu internetowego. Jest mamą Martynki i Antosia. Każdego dnia wspólnie pochłaniają książki. Dla Miasta Dzieci przygotowuje m.in. recenzje nowości wydawniczych.